PEYZAJ İLAÇLAMA

 

Delici böcekler süs ağaçlarının ve çalılıkların en zararlıları arasındadır. Çoğu delici, bazı güvelerin ve böceklerin larvalarıdır (olgunlaşmamış safhalar). Yaşayan ahşapta kabuğun altına tünel açar ve beslenirler su ve yaprak dokularını yok eder. Bu, kuşatma, dallanma ölüme sebep olur, yapısal zayıflık ve hassas bitkilerin düşüşü ve ölümüne neden olur. Saldırı bölgeleri ayrıca bitki patojenlerine giriş noktaları sağlar. Ağaçlı süs eşyalarına saldıran ana tipler Clearwing ve düz başlı delicilerdir. Bitkileri sağlıklı tutmak, Böcek ilacı ile kontrol altına alma yaklaşımını etkileyebilecek alışkanlık, bu zararlıları kontrol altına almanın anahtarlarıdır. 

Ağaçlar veya çalılar peyzaja nakledildiğinde, kuraklık, toprak sıkışması, güneş haşlanması veya yaralanmalar gibi stresler onları zayıflatabilir ve onları saldırıya daha duyarlı hale getirebilir. Yetişkinler, stresli ağaçlardan çıkan uçucu kimyasallara tepki göstererek uygun yumurta döşeme yerlerini bulabilir. Yetişkin deliciler bahar veya yaz mevsiminde istila edilmiş ağaçlardan çıkar. Çiftleştikten sonra dişiler uygun bir konukçuya uçarlar ve genellikle yarıklarda yumurta bırakırlar. Kuluçka yaklaşık 10 gün ila 2 hafta sonra gerçekleşir. Genç larvalar, kabukların altına hızla tünel yaparak beslenir ve büyürler. Ağacın içerisine girdikçe delikli larva artık böcek öldürücü spreylere karşı savunmasız kalır ve ciddi hasar oluşana kadar nadiren tespit edilir.

Birkaç tür berrak ve düz başlı delici peyzaj bitkisine bulaşabilir. Tedavinin etkili olabilmesi için her türün yetişkinlerinin ne zaman faal olup olmadığını ve hangi bitkilerin savunmasız olduğunu bilmek önemlidir. İlaçlama saati, kullanılan ilaçlar uzmanlar tarafından incelikle seçilmelidir. Rastgele seçilen ilaç ve uygulamalar peyzaj ve bitki türlerinize zarar verebilir.